Agent krijgt werkstraf voor aanrijding met zwaargewonde

Agent krijgt werkstraf voor aanrijding met zwaargewonde

Geplaatst op 7 april 2023, om 18:00 uur

GRONINGEN – Een agent van de politie Noord-Nederland is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en krijgt een voorwaardelijk rijverbod van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Hij reed op een provinciale weg in Groningen een fietser aan, die zwaargewond raakte. Ook de agent zelf en een collega raakten gewond.

Beide agenten waren in februari 2022 in een politieauto onderweg om te helpen bij een melding. De bestuurder reed met hoge snelheid, maar zonder zwaailicht en sirene. De fietser stak de weg over en de agent kon hem niet meer ontwijken. De rechter vindt het onvoorzichtig en onoplettend van de bestuurder van de politiewagen.

De politie Noord-Nederland heeft excuses gemaakt aan het slachtoffer. Waarnemend korpschef Joop de Schepper zegt dat de agent een verkeerde inschatting heeft gemaakt door te hard te rijden naar een melding die daarvoor niet dringend genoeg was. Maar de uitspraak doet ook veel met de agent, zegt De Schepper: “Ook daar is oog voor. Zijn leidinggevenden hebben zorg en aandacht voor hem. Ik ga zelf ook met hem in gesprek.”

De agent kan gewoon blijven werken. De veroordeling leidt volgens een woordvoerder van de eenheid niet tot een strafblad.