Slachtofferhulp heeft twintig reizigers intercity gesproken

Slachtofferhulp heeft twintig reizigers intercity gesproken

Geplaatst op 5 april 2023, om 19:26 uur

DEN HAAG – Slachtofferhulp Nederland heeft woensdag zo’n twintig mensen gesproken die in de ontspoorde intercity zaten. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. Het gaat om reizigers die niet tot licht gewond zijn geraakt, maar ook om mensen die in het ziekenhuis behandeld zijn.

“Van de medewerkers die deze mensen gebeld hebben, hoorde ik dat ze opvallend veel tijd namen om hun verhaal te doen. Het was duidelijk dat ze behoefte hadden om te vertellen wat ze gisteren hebben meegemaakt”, zegt een woordvoerder. In totaal hebben zich inmiddels 32 mensen bij de organisatie gemeld, zij zullen allemaal een telefoontje krijgen.

Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat de reizigers, van wie de meesten licht tot iets zwaarder letsel hebben opgelopen bij het treinongeluk, hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast wordt in de gaten gehouden hoe het met ze gaat en of ze stressklachten hebben. “Die moeten de komende tijd gaan afnemen. Bij negen op de tien mensen gebeurt dat ook”, legt de woordvoerder uit. “Maar bij sommige mensen verdwijnt de stress niet of wordt het zelfs erger. In zo’n geval verwijzen we ze door naar de huisarts.” De organisatie wijst mensen die gewond zijn geraakt ook op de mogelijkheid om een letselschadeadvocaat in te schakelen.

Slachtofferhulp sprak dinsdag met een aantal omwonenden. Een team is bij mensen langs geweest die reizigers in hun huis hadden opgevangen. Volgens de woordvoerder was de behoefte aan een luisterend oor daar niet zo groot. “De mensen waren vrij nuchter en het was natuurlijk nog heel vers”, zegt hij. “Dus dat kan later nog komen.”

Donderdag is er een besloten bijeenkomst voor omwonenden van het treinongeluk. Daar kunnen buurtbewoners samenkomen om te praten over wat er dinsdagochtend vroeg in hun woonplaats is gebeurd. Ook hulpverleners van Slachtofferhulp zijn daarbij aanwezig.

facebook