Verdachte doden man Hoogvliet handelde ‘wellicht uit noodweer’

Verdachte doden man Hoogvliet handelde ‘wellicht uit noodweer’

Geplaatst op 4 april 2023, om 16:12 uur

ROTTERDAM – De 31-jarige Chileense vrouw die verdacht wordt van doodslag op de 36-jarige Danny uit Hoogvliet vorig jaar rond kerst, handelde mogelijk uit zelfverdediging na een uit de hand gelopen ruzie. Dat werd besproken tijdens de eerste inleidende zitting in de Rotterdamse rechtbank.

Verdachte Daniela D. werkte sinds enige maanden als prostituee in de regio Rotterdam en had laat in de nacht van 23 op 24 december een afspraak met het slachtoffer in zijn huis aan de Zilverschoon in Hoogvliet. Daarbij gebruikten beiden volgens de officier van justitie een aanzienlijke hoeveelheid alcohol en drugs. Op een zeker moment brak er ruzie uit. Onduidelijk is nog waarom. Beiden kenden elkaar al van een eerdere ontmoeting.

Het slachtoffer werd op tweede kerstdag door een bevriende buurman dood aangetroffen in zijn woning. Drie dagen later werd de verdachte aangehouden in Rotterdam-Zuid.

De verdachte voelde zich volgens haar advocaat Stephanie Kegreisz dusdanig bedreigd dat ze zich met een groot aantal messteken moest verweren. “Volgens mijn cliënt kwam het geweld vanuit het niets. Het slachtoffer viel haar plotseling aan.” Hoewel het forensisch onderzoek nog niet klaar is “lijkt het op noodweer-exces”, aldus de raadsvrouw. De verdachte heeft verklaard dat ze pillen van het slachtoffer kreeg waarvan ze ging hallucineren. Of ze het misdrijf bekend heeft wilde de advocaat niet zeggen. “Ze heeft een verklaring afgelegd, daar wil ik het bij houden,” aldus Kegreisz.

De officier van justitie wilde niet meteen meegaan in die lezing. “Noodweer of noodweer-exces zal pas tijdens de inhoudelijke behandeling duidelijk moeten worden. Het slachtoffer is met vele, vele messteken in hoofd, gezicht en bovenlichaam om het leven gebracht”. De aanklager zet vooralsnog vraagtekens bij dat “excessieve geweld” van de verdachte. Ook wordt de Chileense aangerekend dat ze met haar telefoon gruwelijke foto’s van het zwaargewonde, mogelijk zelfs toen al dode, slachtoffer nam.

De vrouw wordt, na advies van deskundigen, binnenkort onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Ze werkt volgens haar advocaat vrijwillig mee aan dat onderzoek. Volgens de raadsvrouw “vindt mijn cliënt het vreselijk wat er gebeurd is”.

Omdat zowel het forensisch als het onderzoek in het PBC nog lopen is voor 27 juni een tweede pro-formazitting gepland. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt pas daarna.

facebook