Acht Nederlanders opgepakt na plofkraak

Acht Nederlanders opgepakt na plofkraak

Geplaatst op 2 april 2023, om 17:20 uur

OLDENBURG – De Duitse politie heeft acht mannen uit Utrecht in de leeftijd van 20 tot en met 32 jaar aangehouden. Ze worden ervan verdacht in de nacht van vrijdag op zaterdag betrokken te zijn geweest bij een plofkraak op een geldautomaat in de Duitse stad Oldenburg, meldt de Duitse omroep NDR. Ze blijven voorlopig vastzitten, aldus het Duitse Openbaar Ministerie.

Meerdere mannen drongen die nacht rond 03.30 uur een winkel binnen en brachten twee explosieven tot ontploffing. Daarna maakten de daders, die er waarschijnlijk vandoor gingen met meerdere geldkisten, zich in een auto met hoge snelheid uit de voeten. De politie achtervolgde de wagen, maar verloor het voertuig uit het oog. Later werd de auto teruggevonden in de buurt van Großenkneten, met een lekke band. In de wagen waren meerdere jerrycans met brandstof aanwezig. Vermoedelijk hadden ze die bij zich om niet te hoeven stoppen bij een tankstation, aldus de politie.

De politie begon een grootscheepse zoektocht en trof de acht verdachten aan in twee andere auto’s. Er wordt niet uitgesloten dat er nog meer mensen betrokken waren bij de plofkraak.

Ruim een week geleden werden ook al drie mannen uit Nederland opgepakt na een plofkraak in Duitsland. Bij de achtervolging raakten toen drie agenten gewond, van wie een zwaargewond.

Duitsland kampt de laatste jaren met veel explosies bij geldautomaten. Sommige plofkraken zijn het werk van Nederlandse bendes. Volgens de politie zit er een groep van ongeveer vijfhonderd mannen uit de regio’s Amsterdam en Utrecht achter, die in wisselende samenstellingen toeslaan. Ze zouden naar Duitsland zijn uitgeweken omdat Nederlandse geldautomaten beter beveiligd zijn.