Agent niet vervolgd voor fatale crash bij politieachtervolging

Agent niet vervolgd voor fatale crash bij politieachtervolging

Geplaatst op 29 maart 2023, om 19:24 uur

KAMPEN – De agent die op 2 november 2022 op de N50 bij Kampen een auto achtervolgde, valt volgens het Openbaar Ministerie niet te verwijten dat de verdachte tijdens die achtervolging op de tegengestelde rijstrook terechtkwam en frontaal op een ander voertuig botste. Het ongeluk had drie doden tot gevolg. Het OM maakte woensdag de uitkomst van het onderzoek van de rijksrecherche bekend. De agent wordt niet vervolgd.

De verdachte die werd achtervolgd was een 41-jarige uit de Groningse gemeente Het Hogeland. Hij kwam bij de crash om het leven, samen met de inzittenden van de andere auto, een vrouw van 67 en een man van 68 uit Emmeloord.

De verdachte werd achtervolgd na een melding van een ernstige mishandeling in het Groningse Bedum. Hij zou zijn ex-vrouw hebben aangevallen met een hamer en daarna met onbekende bestemming zijn weggereden. De politieagent kwam achter de auto van de man te rijden en gaf hem stoptekens, maar die werden genegeerd. Daarop ontstond een achtervolging, met zwaailicht en sirene. Een politiehelikopter filmde de achtervolging vanuit de lucht.

De man haalde meerdere auto’s in totdat iets voor 21.00 uur vermoedelijk brand in of aan zijn auto ontstond en hij op de tegengestelde rijstrook frontaal op een tegemoetkomend voertuig botste.

De rijksrecherche concludeert dat de agent zich aan de richtlijnen heeft gehouden en dat de achtervolging proportioneel was, gezien de omstandigheden. “De agent bleef op een gepaste afstand en hield de gehele achtervolging contact met de meldkamer. De conclusie van het OM is dan ook dat de agent geen verwijt te maken valt en dat hij de verkeersveiligheid niet in gevaar heeft gebracht”, aldus het OM.

facebook

 

Door: ANP