Rai Vloet erkent alcoholgebruik voorafgaand aan dodelijk ongeluk

Rai Vloet erkent alcoholgebruik voorafgaand aan dodelijk ongeluk

Geplaatst op 20 maart 2023, om 11:35 uur

HAARLEM – Profvoetballer Rai Vloet, die wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeval, erkent in de rechtbank in Haarlem dat hij die avond te veel gedronken had. “Ik ben er zelf verantwoordelijk voor”, zei Vloet maandag over de beslissing om onder invloed in de auto te stappen.

Het ongeval vond plaats op de A4 bij Hoofddorp op 14 november 2021 en kostte het leven van de 4-jarige Gio Roos. Vloet zou vlak voor het ongeluk 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto.

“Ik had twee of drie glazen sterke drank op”, aldus Vloet. “Voorafgaand aan het ongeluk was ik op een feestje in Amsterdam, dat na een uur vroegtijdig werd beëindigd. We zouden slapen in een hotel in Amsterdam, maar maakten een nieuw plan en zouden naar Rotterdam rijden. Zonder nadenken stapten we de auto in en ging ik rijden. Na de tunnel gingen we de trajectcontrole in en was ik bezig met de cruisecontrol goed in te stellen op 130.”

De 27-jarige Vloet zegt dat hij het ongeluk niet zag aankomen. “Ik heb het niet gezien, alleen de klap kan ik me herinneren. Ik kan veel dingen niet meer herinneren. Constant probeer ik om meer informatie te vinden, maar het komt niet boven.”

Tijdens een eerdere, voorbereidende zitting had de officier van justitie het rijgedrag van Vloet “roekeloos en zeer onvoorzichtig” genoemd: “Hij reed met onverantwoord hoge snelheid onder invloed van alcohol.”

Vloet zat met een vriend in de auto toen hij rond middernacht op de andere auto inreed. De vriend van Vloet nam aanvankelijk de schuld op zich, door zich voor te doen als de bestuurder, erkende Vloet tegenover de rechtbank. “Zo’n tragisch ongeluk, het was een shock. Het doet iets met je als mens en je kan niet meer helder nadenken. Toen bleek dat het zo tragisch was, heb ik de waarheid verteld.”

Kort voor de fatale aanrijding zou de telefoon van Vloet zijn gebruikt. Hij ontkent dat hij actief was op WhatsApp en Snapchat tijdens het rijden. Hij zegt dat hij zijn telefoon had gegeven aan zijn vriend, om de hotelreservering te kunnen annuleren. De vriend was onder invloed van drugs, hield de rechter hem voor. Vloet zegt dat hij dat pas op zondag, op de dag voor de strafzaak, heeft gehoord van zijn advocaat.

De middenvelder voetbalt tegenwoordig voor het Russische FK Oeral. Nederland was volgens hem “onbewoonbaar” geworden. Hij toonde geen greintje respect naar de nabestaanden, zei de moeder van Gio tijdens haar spreekrecht: “Die nacht heb jij een bewuste keuze gemaakt om onder invloed achter het stuur te zitten, te ontkennen dat je de bestuurder was en later te vertrekken naar Kazachstan.”