Verdachte moord Kinderdijk verder psychisch onderzocht in de cel

Verdachte moord Kinderdijk verder psychisch onderzocht in de cel

Geplaatst op 17 maart 2023, om 12:05 uur

ROTTERDAM – De psychische gesteldheid van Cor de J. wordt verder onderzocht terwijl hij in het huis van bewaring zit. De 77-jarige Cor de J. wordt verdacht van het doden van een 74-jarige man in een huis in Kinderdijk (Zuid-Holland). Het Openbaar Ministerie wilde de verdachte laten observeren in het Pieter Baan Centrum (PBC). Maar de rechtbank koos voor deze “minder belastende optie”. De verdachte had tijdens de zitting al aangegeven dat hij niet zou meewerken aan de observatie in het PBC.

Het slachtoffer werd in de nacht van 1 op 2 december 2022 door zijn hoofd geschoten in de woning aan de Puntweg en overleed aan zijn verwondingen. Volgens justitie zou De J. nadat hij het schot gelost had het wapen gericht hebben op de vrouw die naast het slachtoffer in bed lag en gezegd hebben: “Dan weet je hoeveel ik van je houd. Maar ik zal jou nu ook dood moeten schieten.”

Daarna zou hij gezegd hebben dat het het moest lijken op een roofoverval en zou de vrouw vervolgens hebben opgedragen om vijf minuten te wachten en daarna de politie te bellen. “Wanneer u dat niet doet, zal ik u overal ter wereld weten te vinden.” Na het incident waren ook sieraden verdwenen.

De J. werkte als klusjesman voor de vrouw, die niet gewond raakte bij het incident, en haar partner. Hij ontkent iets met de moord te maken te hebben. Volgens de verdachte waren de vrouw en hij goede vrienden, al was van een relatie geen sprake, volgens De J.

Het Openbaar Ministerie meent dat De J. de schutter is. Zo werd een auto die lijkt op die van de verdachte op de avond van de moord vastgelegd door een camera rijdend in de richting van het huis van het slachtoffer. Rond 00.30 uur, na het tijdstip van de moord werd de auto weer vastgelegd, de andere kant op rijdend. “Het moet gaan om de bus van verdachte”, volgens de officier van justitie. Ook werd bij De J. thuis een boekje gevonden dat hoorde bij een 9 millimeterpistool. Hetzelfde kaliber waarmee het slachtoffer werd neergeschoten.

Nabestaanden volgden de zitting via een videoverbinding. De volgende zitting is op 8 juni, tot die tijd blijft de verdachte in de cel.