Shovelbestuurder vraagt bij aanvang zitting om andere rechter

Shovelbestuurder vraagt bij aanvang zitting om andere rechter

Geplaatst op 17 maart 2023, om 15:15 uur

OVERIJSSEL – De 60-jarige Johan R. uit Geesteren (Overijssel) die afgelopen zaterdag met een shovel door een afzetting reed bij een boerenprotest in Den Haag heeft bij aanvang van de zitting de rechtbank gewraakt.

De verdachte kwam de zaal binnen in een rolstoel. Voordat de rechtbank begon met de zitting ging de verdachte staan en las een lijst met vijf punten voor. Zo vroeg hij of de rechter zich wilde legitimeren, of hij bevoegd was en of de griffier alles noteerde. Daarnaast wilde R. vrijgepleit worden en voor geleden schade vroeg R. om 100.000 euro.

Zijn advocaat trok zich bij aanvang van de zitting terug omdat hij niet gemachtigd was. Ondanks de wraking opende de politierechter de zitting. Later herhaalde de verdachte zijn wrakingsverzoek. “U zit hier niet als rechter maar als trustee van de gedaagde”, zei R. Verder gaf hij geen toelichting.

De rechter heeft zich teruggetrokken om over het verzoek na te denken.

Door: ANP