Hoofdredactie NOS Sport treedt per direct terug na onthulling grensoverschrijdend gedrag

Hoofdredactie NOS Sport treedt per direct terug na onthulling grensoverschrijdend gedrag

Geplaatst op 12 maart 2023, om 20:08 uur

HILVERSUM – De hoofdredactie van NOS Sport treedt per direct terug. Dat heeft de NOS-directie in goed onderling overleg met de leden van de hoofdredactie besloten, meldt de omroep in een persbericht. De hoofdredactie maakte eerder bekend gefaseerd terug te treden, maar dat werd versneld na nog meer berichten over grensoverschrijdend gedrag dat niet werd aangepakt.

Op korte termijn wordt een interim-hoofdredacteur aangesteld, die aanblijft totdat een nieuwe hoofdredacteur is geworven. Daarna wordt een nieuwe hoofdredactie samengesteld.

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) zei zaterdag, na een artikel in de Volkskrant over het grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, dat de hoofdredactie per direct moest opstappen. Maarten Nooter vormde samen met adjunct-hoofdredacteuren Pim Marks, Selma Schuurman en Ewoud van Winsen de hoofdredactie van NOS Sport. Nooter werd in 2007 benoemd tot hoofdredacteur van NOS Sport.

Algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer zegt dat het eerder aangekondigde gefaseerde terugtreden in “een stroomversnelling is geraakt”. “Er breekt nu een fase aan waarin we gaan kijken wat de sportredactie op de korte termijn en in de toekomst nodig heeft.”

De werksfeer zou al langer niet goed zijn bij NOS Sport. Externe vertrouwenspersonen kregen de laatste periode meer dan honderd meldingen over misstanden. Dat ging over specifieke meldingen, maar ook over de cultuur die heerste op de redactie. Die zou te veel gericht zijn op resultaat en te weinig op de werknemers.

Onder anderen presentator Tom Egbers en oud-presentator Jack van Gelder werden bij naam genoemd in de Volkskrant. Zij zouden betrokken zijn geweest bij meerdere incidenten op de redactie. Egbers heeft zich voorlopig teruggetrokken als presentator, volgens zijn vrouw Janke Dekker gaat het niet goed met hem. Dekker is vanwege het nieuws rond haar man opgestapt als voorzitter van het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector MORES.

De NOS maakte donderdag zelf excuses aan melders van misstanden, waar vaak niets aan werd gedaan. Nadat de NOS dat meldde kwamen er veel verhalen los, onder anderen van journalist en oud-profwielrenster Marijn de Vries en presentatrice Aïcha Marghadi. Zij zijn allebei bij de NOS vertrokken.