Honden afgenomen van fokker in Venray

Honden afgenomen van fokker in Venray

Geplaatst op 8 maart 2023, om 12:38 uur

VENRAY – Opnieuw heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) honden van een fokker afgenomen omdat de dieren er slecht aan toe waren. Nadat de inspectie eerder al ingreep bij fokkers in Someren en Deurne, pakte de LID afgelopen vrijdag zes honden af van een fokker in Venray. De fokker moet er bovendien voor zorgen dat nog eens tachtig honden die op een kale betonnen vloer liggen, op korte termijn beter gehuisvest, medisch verzorgd en gevoed worden. Dat maakte de inspectie woensdag bekend.

De zes honden die werden meegenomen waren vermagerd en hadden darminfecties, ontstoken tandvlees en huid- en vachtproblemen. “Een pup liep rond met een darmverzakking door een spoelworminfectie en een volwassen dier had een vrijwel dichtgegroeid oor door een zwaar verwaarloosde ontsteking”, aldus de inspectie. De dieren zijn ondergebracht op een geheim adres waar ze verzorgd worden. De eigenaar hangt niet alleen een proces verbaal van de politie boven het hoofd. Ook moet hij de kosten voor de verzorging van de afgenomen honden betalen.

De fokker krijgt nog een kans om de overige tachtig honden beter te verzorgen. Het gaat daarbij onder meer om keeshonden, shiba inus en poolhonden, die zijn ondergebracht in kennels in een loods. Doet hij dat niet, dan volgen er meer sancties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan dan op zijn kosten de zaak alsnog op orde brengen. Maar ook kan de RVO hem een dwangsom van vele duizenden euro’s opleggen.

Inspectie en politie namen ruim een week geleden ook al in Deurne 21 dieren, hoofdzakelijk chowchows, mee van een fokker. Deze dieren moesten met spoed naar een dierenarts. De fokker moet voor nog eens tachtig honden in een paardenstal de huisvesting en verzorging op korte termijn verbeteren, en dwangsommen van duizenden euro’s betalen omdat paspoorten en entingsbewijzen niet op orde waren.

Die bleken ook niet te kloppen bij een broodfokker in Someren, waar de inspectie drie weken geleden een bezoek bracht. De 130 honden waren in matige conditie, hadden vaak een vervilte vacht en slecht gebit. Er was te weinig ventilatie en licht. Ook deze fokker moet de zaak snel op orde brengen, anders volgen sancties.

Door: ANP