Inspectie neemt ernstig verwaarloosde honden af van fokker

Inspectie neemt ernstig verwaarloosde honden af van fokker

Geplaatst op 2 maart 2023, om 12:32 uur

DEURNE – De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft bij een fokker in Deurne 21 ernstig verwaarloosde honden mee genomen zodat deze elders verzorgd kunnen worden. Bij een controle vonden inspecteurs honderd honden in een paardenstal en op een zolder waar de dieren op beton lagen. Het gaat volgens de LID met name om Chowchows, voor de helft pups. Vrijwel alle meegenomen honden bleken een vervilte vacht te hebben. Ook vonden de inspecteurs bij deze honden verwaarloosde gebitten en luchtweg-, darm- en schurftmijtinfecties, maakte de inspectie donderdag bekend.

De honden hadden volgens de inspectie elkaar abcessen en verwondingen toegebracht door onderlinge gevechten. Een fokteef zou een slecht behandelde baarmoederontsteking en koorts hebben. De inspectie bracht de meegenomen honden op kosten van de broodfokker naar een geheime opvang, waar ze goede verzorging krijgen. De fokker krijgt een proces-verbaal van de politie. Daarna buigt het Openbaar Ministerie zich over de zaak.

Na de controle, die afgelopen vrijdag plaatsvond, zitten er nog zo’n 80 dieren in Deurne. Ook hun gezondheid, verzorging en huisvesting is volgens de LID ondermaats. De eigenaar moet daarom zo snel mogelijk zorgen voor deugdelijke huisvesting en goede verzorging voor alle dieren. Doet hij dat niet, dan volgen er meer sancties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan dan op zijn kosten de zaak alsnog op orde brengen. Maar ook kan de RVO hem opnieuw een dwangsom opleggen, aldus een woordvoerder van de inspectie.

Tijdens een eerdere controle in Deurne had de man de administratie van onder meer paspoorten en inentingsbewijzen niet op orde. Daarvoor legde de RVO hem een dwangsom op voor een bedrag van duizenden euro’s. Die wordt nu geïnd omdat hij de administratie nog steeds niet op orde heeft, aldus de woordvoerder.

Het is niet voor het eerst dat de fokker met inspectie en politie in aanraking komt. Hij had volgens de inspectie eerder broodfokkerijen in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. “Na het oplopen van de bestuurs- en strafrechtelijke druk verdween de beklaagde telkens met de noorderzon om in de volgende gemeente opnieuw te starten”, aldus de inspectie.

Door: ANP