Stiekem je condoom af doen is verkrachting, aldus het OM

Stiekem je condoom af doen is verkrachting, aldus het OM

Geplaatst op 28 februari 2023, om 11:12 uur

DORDRECHT – Het Openbaar Ministerie beschouwt het stiekem afdoen van het condoom tijdens de seks als verkrachting. Het is een vorm van gedwongen onveilige seks, aldus de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Dordrecht. Ze sprak van een bijzondere zaak, want nog niet eerder is in Nederland een zaak over zogeheten stealthing gevoerd. Ze eiste een celstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

In het strafproces staat de 28-jarige Khaldoun K. uit Rotterdam terecht. Hij zou in augustus 2021 met het slachtoffer bij hem thuis hebben afgesproken. Ze hadden elkaar leren kennen via een datingsite.

Tijdens de afspraak hadden ze seks met wederzijdse instemming, onder voorwaarde dat hij een condoom zou gebruiken. Aanvankelijk stemde hij daarin toe. Toen ze lepeltje lepeltje lagen zou hij het voorbehoedmiddel ongemerkt hebben afgedaan, aldus het slachtoffer in haar aangifte. De verdachte ontkent dit, zei zijn advocaat tijdens de zitting. De verdachte was niet aanwezig bij de zitting, dat hij een ‘hoofdpijnproces’ noemt. Zijn advocaat pleit voor vrijspraak.

Immateriële schade
Het slachtoffer eist 4000 euro vergoeding van immateriële schade liet haar advocaat een verklaring voorlezen: “Ik ben het zat dat veel mannen denken alles te kunnen maken”, zei ze. “Er moet meer aandacht besteed worden aan het aangeven van elkaars grenzen. Victim blaming moet gestopt worden. Stealthing komt veel te vaak voor. Hier moet wat aan gedaan worden. Daders beseffen niet wat voor enorme schade ze aanrichten.”

Justitie baseert zich onder meer op een WhatsAppgesprek dat de verdachte achteraf met de vrouw voerde. Daarin gaf ze aan dat ze de seks fijn vond, maar “niet oké” vond dat hij het condoom had afgedaan. De advocaat vindt het gesprek, waarin veel berichten zijn verwijderd, niet duidelijk genoeg om als bewijs op te kunnen voeren en noemt het ‘prutswerk’ van justitie.

Strafbaar feit
Stealthing is geen apart delict in het wetboek van strafrecht. Mocht verkrachting niet bewezen worden, vraagt het OM de verdachte te veroordelen voor dwang, omdat hij het slachtoffer zou hebben gedwongen “te dulden onbeschermde seks met hem te hebben”. De officier: “We leggen dit aan de rechtbank voor omdat wij vinden dat het in elk geval een strafbaar feit oplevert. Het is aan de rechtbank of hier sprake is van verkrachting of dwang of geen van beide.”

De rechtbank in Dordrecht behandelt dinsdag nog een tweede zaak over stealthing.