Brand woonzorgcentrum onder controle

Brand woonzorgcentrum onder controle

Geplaatst op 25 februari 2023, om 16:02 uur

NIJVERDAL – De brand in woonzorgcentrum De Hoge Es in Nijverdal (Overijssel) is onder controle, meldt de brandweer. Er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Eén medewerker moest worden nagekeken vanwege het inademen van rook. Omdat er veel rook vrijkwam en er in het verzorgingstehuis “verminderd zelfredzame personen” wonen, sprak de brandweer van “een zeer grote brand”. In De Hoge Es wonen ouderen.

Het pand is ontruimd door de medewerkers van Zorgaccent, dat de zorg in het centrum organiseert. In een ander deel van het complex wonen dementerende ouderen, zegt een woordvoerster van de brandweer Twente. Vanwege hun mentale toestand en omdat in hun deel van het gebouw geen rookontwikkeling was, is ervoor gekozen hen onder toezicht van de brandweer in het gebouw te laten blijven.

De andere bewoners werden tijdelijk elders in Nijverdal opgevangen. Sommige bewoners konden bij familie terecht. Volgens de woordvoerster van de brandweer is het de bedoeling dat de bewoners zaterdagavond weer terug kunnen naar hun huis in De Hoge Es. Hun kamers zijn niet beschadigd door de brand, zo legt ze uit.

Vermoedelijk is een deel van het ventilatiesysteem van het pand gaan roken, vertelt ze verder. Daardoor kon de rook zich verspreiden door een groot deel van het gebouw. Hoe het systeem kon gaan roken is onduidelijk. Er is geen vuur gevonden, maar dat wil niet zeggen dat dat er niet is geweest, aldus de woordvoerster. Er hoefde niet geblust te worden.

Door: ANP