Racistische leuzen geprojecteerd op stadhuis Eindhoven

Racistische leuzen geprojecteerd op stadhuis Eindhoven

Geplaatst op 21 februari 2023, om 10:40 uur

EINDHOVEN – Op het stadhuis in Eindhoven zijn maandagavond racistische leuzen geprojecteerd. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem zal later dinsdag aangifte ervan doen bij de politie. In een geschreven reactie spreekt hij zijn afschuw uit: “Racisme heeft niets te zoeken in onze inclusieve stad. Ons carnaval is een feest van iedereen, van verbinding en verbroedering, en dat blijft zo.” In de stad wordt momenteel, net als in een groot aantal andere steden, carnaval gevierd.

Op de Stadhuistoren waren rond 22.30 uur enkele minuten de teksten ‘Houd Lampegat blank’, ‘Alaaf namens Blank Nederland’ en het adres van een website te zien. Ook stond er ‘we moeten het voortbestaan van ons Volk en een toekomst voor Blanke Kinderen veiligstellen’.

De politie meldt dat maandagavond een gebouw tegenover het gemeentehuis is doorzocht maar dat daar niets is gevonden. De politie kijkt met het Openbaar Ministerie hoe en of een onderzoek mogelijk is naar waar de teksten vandaan komen en wie ervoor verantwoordelijk is. Niemand is aangehouden.

De afgelopen tijd zijn vaker op gebouwen en objecten soortgelijke leuzen geprojecteerd. Zo werd onder meer een complottekst geprojecteerd op het Anne Frank Huis in Amsterdam en waren racistische teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens oud en nieuw te zien. In Amsterdam onderzoekt de politie ook meerdere laserprojecties, onder meer op de Hemwegcentrale, op het nhow Amsterdam RAI-hotel en op een flat in de Amsterdamse buurt Buitenveldert-Oost.

facebook