Iraniër krijgt vier jaar cel en tbs voor steekpartij in Leeuwarden

Iraniër krijgt vier jaar cel en tbs voor steekpartij in Leeuwarden

Geplaatst op 16 februari 2023, om 16:10 uur

LEEUWARDEN – Een 40-jarige man uit Iran is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging voor een steekpartij in Leeuwarden. Het slachtoffer is ervan overtuigd dat de Iraanse overheid hem wilde liquideren, maar daarvoor ziet het gerechtshof in Leeuwarden geen aanknopingspunten.

Het destijds 64-jarige slachtoffer uit Leeuwarden werd op 19 juni 2020 rond het middaguur 22 keer gestoken bij het treinstation in de Friese hoofdstad. Hij raakte gewond aan zijn hoofd, borst, buik en arm. De man is vrijwel blind aan één oog. Tientallen omstanders waren getuige. Rezgar P. heeft het steken bekend.

Het slachtoffer en P. gingen elkaar voor eerst ontmoeten. De vader van P. en het slachtoffer waren ooit klasgenoten in Iran. P. woonde sinds een paar maanden in Rotterdam. Het slachtoffer wachtte hem op bij het treinstation en werd in en buiten zijn auto gestoken. De Leeuwarder denkt dat er een politiek motief is. Hij woont sinds 1985 in Nederland. De man was vroeger in Europa voorzitter van de Koerdische Democratische Partij Iran. Deze partij is verboden in Iran. Volgens hem is P. “een gehersenspoelde huurmoordenaar” en getraind in het misleiden van anderen.

Het hof gaat net als het Openbaar Ministerie uit van poging tot moord. Het OM eiste in hoger beroep een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. P. werd in 2021 door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en geen tbs-behandeling.

P. stelt dat hij bij de steekpartij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Volgens het hof kan zijn daad hem in verminderde mate worden toegerekend. P. werd gedreven door “psychische waan” bij zijn handelen, aldus de rechters. Het Pieter Baan Centrum kon aanvankelijk geen stoornis bij P. vaststellen, maar stelde voor het hoger beroep een nieuw rapport op waarin schizofrenie naar voren komt. De deskundigen sluiten uit dat P. zijn mentale problemen acteert.