Hof: marechaussee discrimineert bij grenscontroles

Hof: marechaussee discrimineert bij grenscontroles

Geplaatst op 14 februari 2023, om 11:09 uur

DEN HAAG – De Koninklijke Marechaussee discrimineert mensen met een donkere huidskleur bij het controleren van mensen die Nederland willen binnenkomen. Zij worden uit de rij gepikt, anderen niet, en dat is een ongelijke behandeling oordeelt het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het hof verbiedt de marechaussee om huidskleur mee te laten wegen.

In 2021 had de marechaussee nog gelijk gekregen van de rechtbank. Die bepaalde dat marechaussees huidskleur wel mogen meewegen bij de beslissing om iemand uit de rij te halen en te controleren. De zaak was aangespannen door onder meer Amnesty International.

De marechaussee controleert onder meer op vliegvelden, in treinen en op snelwegen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. Enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en RADAR, hadden een zaak aangespannen tegen de marechaussee. De klagers zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Dit is volgens de eisers discriminatie en daarom vroegen ze om een verbod.

Doorbraak
Toen het gerechtshof uitspraak had gedaan, reageerden de eisers en hun medestanders geëmotioneerd. Een man kwam naar voren en zei tegen de rechters: “U hebt geschiedenis geschreven.” Anderen zaten met hun handen voor de mond en met tranen in hun ogen te luisteren. Advocaat Jelle Klaas, die de eisers bijstond, zei na de uitspraak: “We zijn ontzettend blij, dit is een historische doorbraak. Dit gaat bijdragen aan het stoppen van discriminerende grenscontroles. Dit is een belangrijk signaal. Etniciteit als onderdeel van een risicoprofiel kon niet en nu kan het niet meer. We gaan ervan uit dat de marechaussee de werkwijze direct gaat aanpassen.”

De marechaussee gaat de uitspraak bestuderen, laat een woordvoerder weten. “En we gaan kijken welke consequenties dit heeft voor ons werk, nu in en de toekomst.”