Politie kreeg vijf tips over dodelijke schietpartij

Politie kreeg vijf tips over dodelijke schietpartij

Geplaatst op 8 februari 2023, om 17:20 uur

HOENSBROEK – Bij de politie zijn vijf tips binnengekomen over de dodelijke schietpartij in Hoensbroek in mei 2021, waardoor een 29-jarige man uit Aken om het leven kwam. De tips kwamen binnen na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht dinsdagavond. De politie arresteerde vorige week twee verdachten (25 en 27 jaar) in de Belgische grensplaats Maasmechelen, niet ver van Maastricht, maar denkt dat er nog meer verdachten rondlopen.

De politie vermoedt dat het gaat om een afrekening in de drugsscene. Keyvan Pishbin was vanuit Aken met een vriend naar Breda gereden om daar iemand te treffen, en op de terugweg raakten de twee betrokken bij een ongeval in Brunssum. Volgens de politie is die aanrijding waarschijnlijk in scene gezet. Een voor hem rijdende truck remde zo hard dat een aanrijding onvermijdelijk was. Om de schade af te handelen reden de Akenaar en zijn vriend achter de truck aan naar de Schuureikenweg. Onderweg belde de man uit Aken de politie om assistentie, maar voor die kon komen stopte er een witte Volkswagen Golf, en werd Keyvan Pishbin doodgeschoten. Alle andere betrokkenen, behalve de vriend van het slachtoffer, sloegen op de vlucht.

Eerder meldden Duitse media dat het slachtoffer een Iraanse achtergrond zou hebben en deel zou uitmaken van de Duitse motorbende Bahoz MC. Die zou onder leiding staan van een Koerdische voormalig PKK-strijder, die eerder zou zijn veroordeeld voor de moord op een landgenoot. De motorbende zou zich bezighouden met afpersing en drugshandel. Een woordvoerder van de politie wilde hierover eerder “in het belang van het onderzoek” niets zeggen.

Inmiddels heeft ook de politie van Aken een getuigenoproep verspreid. De reden is dat volgens de politie mensen in Aken dagen of weken vóór de dodelijke schietpartij actief op zoek zijn geweest naar het slachtoffer. Dit lijkt sterk op een voorverkenning, aldus de politie.