Reddingsteam in Turkije mogelijk ‘over enkele uren’ aan de slag

Reddingsteam in Turkije mogelijk ‘over enkele uren’ aan de slag

Geplaatst op 7 februari 2023, om 08:30 uur

ADANA – Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR dat in het Turkse Adana is, hoopt “over enkele uren” aan de slag te kunnen in het gebied dat is getroffen door de aardbevingen. “Het is moeilijk te zeggen wanneer we precies beginnen. Dit hangt bijvoorbeeld ook af van de omstandigheden op de weg”, aldus Jop Heinen, een van de teamleden.

Nadat het grootste gedeelte van het team op maandagavond al in Adana was geland, kwam dinsdagochtend ook een vrachtvliegtuig aan met daarin materieel dat gebruikt wordt bij reddingsoperaties. Het gaat om materieel met een totaalgewicht van 15 ton. Het betreft onder meer gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

Dinsdagochtend is het reddingsteam, dat bestaat uit 65 mensen en acht reddingshonden, bezig het materieel over te laden op bussen en vrachtwagens. Met lokale autoriteiten wordt overlegd waar het team aan de slag zal gaan. Vanaf Adana zal het team oostwaarts trekken richting het gebied dat door de bevingen is getroffen.

In het team zitten mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

De sfeer in het team is goed, zegt Heinen dinsdagochtend. “Vannacht hebben we nog een paar uurtjes rust kunnen pakken op het vliegveld, in afwachting van het materieel dat nog onderweg was. We zijn blij dat het team compleet is en dat de spullen er zijn.”

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende tijd nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

Door: ANP