Nederland koopt met andere landen 100 Leopard 1-tanks voor Oekraïne

Nederland koopt met andere landen 100 Leopard 1-tanks voor Oekraïne

Geplaatst op 7 februari 2023, om 18:32 uur

NEDERLAND – Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken “ten minste” honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Verder zorgen ze voor de nodige munitie en reserveonderdelen. Ook wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen.

De gemoderniseerde tanks worden direct gekocht bij de Duitse industrie. Daar staan ze in de opslag, schrijven ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Hoeveel geld ermee gemoeid is, wil het kabinet niet zeggen. Volgens de Duitsers worden tot de zomer nog 20 tot 25 tanks geleverd.

Hoeveel tanks er mogelijk nog meer worden geleverd naast deze honderd is “afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie”, aldus het ministerie van Defensie. De Leopard 1A5-tank is een oudere tanks die eind jaren 80 op de markt kwamen.

Cruciale fase

“De oorlog in Oekraïne bevindt zich in een cruciale fase. Ik verwacht dat de gevechtshandelingen in de komende maanden intensiever worden. Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt. Daarom is het leveren van gevechtstanks van belang”, aldus minister Ollongren.

Vorige maand ging de Duitse regering akkoord met het leveren van Leopard 2-tanks aan de regering in Kiev. Er was internationaal grote druk uitgeoefend op Berlijn om hiermee in te stemmen. Inmiddels hebben landen aangekondigd meer dan honderd moderne tanks aan Oekraïne te leveren.

Russisch offensief

Deze levering van Leopard 1A5-tanks staat los van de levering van Leopard 2A6-tanks aan Oekraïne, aldus Defensie. “De gesprekken hierover zijn nog gaande.” Nederland heeft zelf geen tanks, maar leaset er achttien van Duitsland. Het kabinet overweegt ze te kopen en over te dragen aan Oekraïne.

Het is niet de eerste keer dat Nederland tanks naar Oekraïne stuurt. Vorig jaar kocht het kabinet samen met de Verenigde Staten en Tsjechië negentig gemoderniseerde Russische T-72-tanks voor Oekraïne. Nederland heeft al voor meer dan een miljard euro aan militair materieel aan Kiev gegeven.

Er wordt al langer gewaarschuwd voor een Russisch offensief in het oosten van het land. De minister van Defensie van Oekraïne verklaarde onlangs een nieuwe grootscheepse aanval rond de verjaardag van de invasie te verwachten. Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland het buurland binnenviel.

Door: ANP