Nederlands reddingsteam vertrokken naar Turkije

Nederlands reddingsteam vertrokken naar Turkije

Geplaatst op 6 februari 2023, om 20:16 uur

EINDHOVEN – Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is rond 19.20 uur vanaf Eindhoven Airport met een vliegtuig van Corendon vertrokken naar het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 2600 mensen overleden.

Om 20.00 uur vertrekt nog een vrachtvliegtuig vanuit Eindhoven naar Turkije, met 15 ton materieel. Het gaat onder meer om gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

In het team zitten mensen van politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

Door: ANP