Luchtalarm gaat te laat af in Noord-Nederland en Noord-Brabant

Luchtalarm gaat te laat af in Noord-Nederland en Noord-Brabant

Geplaatst op 6 februari 2023, om 14:05 uur

FRIESLAND – Het luchtalarm is maandag te laat afgegaan in Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Brabant, bevestigen woordvoersters van de veiligheidsregio’s Fryslân en Brabant-Noord. Zo’n negen minuten later dan gepland klonk de sirene in Noord-Nederland, in Noord-Brabant liet het alarm vijf minuten op zich wachten. In Noord-Nederland gebeurde dit volgens de woordvoerster omdat het druk was op de meldkamer vanwege een ander incident. De vertraging in Noord-Brabant ontstond door opstartproblemen met het systeem. Het alarm gaat elke eerste maandag van de maand af om 12.00 uur als test.

Mensen twitterden over het verlate luchtalarm. Zo schrijft iemand: “Ojee… verwarring alom. In @gem_Eindhoven gaat het luchtalarm pas om 12:05 af. Geldt dit nog steeds als eerste maandag van de maand om 12u, of hebben we echt een noodgeval te pakken? Gelukkig zit ik binnen.” Een ander meldt “#luchtalarm 10 minuten te laat hier in Zeeland”. De veiligheidsregio in Zeeland kon de vertraging maandag vooralsnog niet bevestigen.

Volgens de woordvoerster van Veiligheidsregio Fryslân is er geen reden tot paniek. “Als het niet om een oefening gaat, zou het luchtalarm natuurlijk wel afgaan, maar soms is er nu eenmaal een noodsituatie die voorgaat.”

Door: ANP