Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

Geplaatst op 3 februari 2023, om 16:22 uur

NEDERLAND – De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken. Naar aanleiding van de informatie die hieruit naar voren kwam, zijn 42 mensen opgepakt in onder meer Nederland, Duitsland en België.

De verdachten zijn gebruikers, beheerders en de eigenaren van de dienst. Ook zijn 79 doorzoekingen gedaan.

“Eerste resultaten laten zien dat er twee drugslabs en een cocaïnewasserij zijn aangetroffen. Daarnaast werden er meerdere kilo’s aan verdovende middelen, meer dan 4 miljoen euro cash, diverse luxe goederen en meerdere vuurwapens in beslag genomen”, zo meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Exclu is een communicatiedienst waarmee gebruikers elkaar versleutelde berichten stuurden. Dit systeem is populair onder criminelen, omdat zij zich onbespied wanen. Volgens het Landelijk Parket konden gebruikers een app op hun telefoon installeren en vervolgens activeren met een licentie van 800 euro voor 6 maanden gebruik. Naar schatting waren er 3000 gebruikers, waarvan 750 Nederlandstaligen. “Op dit moment kan niemand meer gebruikmaken van de diensten van Exclu.

De politie wist al eerder versleutelde communicatie te kraken. Zo werden in 2016 de servers van Ennetcom in beslag genomen en werden Encrochat en SkyECC ontmanteld.

Door: ANP