Invallen politie in Limburg en Utrecht om Duitse plofkraken

Invallen politie in Limburg en Utrecht om Duitse plofkraken

Geplaatst op 30 januari 2023, om 15:45 uur

ROERMOND– De politie heeft maandag op meerdere plaatsen in Utrecht en Limburg invallen gedaan in panden, die mogelijk verband houden met plofkraken in Beieren en Baden-Württemberg. De Duitse politie vroeg de Nederlandse politie om verdachten aan te houden en panden te doorzoeken. In Roermond vond de politie explosieven in een autobedrijf aan de Thomas Alva Edisonweg. Over de hoeveelheid kon een woordvoerster van de politie Limburg nog niets zeggen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de explosieven in het bedrijf op industrieterrein Heide in Roermond. Bij het bedrijf zijn politie, brandweer en ambulancedienst met meerdere voertuigen aanwezig.

Werknemers van omliggende bedrijven moesten maandagochtend een tijdlang hun bedrijfspanden verlaten vanwege mogelijk gevaar, zei de woordvoerster. Dat gevaar is inmiddels geweken, iedereen in de buurt is weer terug aan het werk. De omgeving van het gebouw is afgezet.

De politie verwijst naar de Duitse politie in Beieren voor meer informatie. Die laat echter weten pas op 2 februari tijdens een persconferentie in München meer details te zullen geven over de grootschalige actie. Of er mensen zijn aangehouden is niet bekend.

De Duitse politie en justitie in Beieren en Baden-Württemberg onderzoeken samen met de Nederlandse politie al meerdere maanden de handel en wandel van een criminele groepering in Nederland die zich sinds 2021 bezig zou houden met plofkraken in beide Duitse deelstaten. Daarbij zou een groot aantal geldautomaten tot ontploffing zijn gebracht.

LEES OOK: EOD onderzoekt in bedrijfspand gevonden explosieven