Politie grijpt in bij protest klimaatactievoerders op A12

Politie grijpt in bij protest klimaatactievoerders op A12

Geplaatst op 28 januari 2023, om 12:45 uur

DEN HAAG – De politie heeft ingegrepen bij het protest van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, zaterdag op de A12 in Den Haag. Actievoerders worden door de politie opgetild en weggesleept en in een busje gezet. Honderden actievoerders blokkeren sinds 12.00 uur de weg ondanks waarschuwingen van de politie.

Op Twitter waarschuwt de politie dat actievoerders op de weg worden aangehouden als ze niet vertrekken. “Ben je op de Utrechtsebaan #A12 in #DenHaag? De burgemeester staat niet toe dat daar wordt gedemonstreerd. Ga daar dus weg. Doe je dat niet, dan word je aangehouden.”

Hoewel er doordat de politie ingreep een aantal actievoerders al van de weg gingen, verloopt het aanhouden van de actievoerders die op de weg blijven zitten uiterst moeizaam. De betogers werken niet mee en hebben zich in groepjes aan elkaar vastgemaakt via een constructie met buizen. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel staan veel toeschouwers, die de actievoerders op de weg aanmoedigen en de politie uitjoelen. Zij luisteren niet naar de oproep van de politie om richting het Malieveld te gaan.

Aanhoudingen en gebiedsverbod

In de afgelopen dagen zijn zeven aanhangers van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met de fossiele subsidies. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de blokkade van de Utrechtsebaan. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar ze mogen voorlopig niet op de Utrechtsebaan komen. Een van hen, Lucas Winnips, deed toch mee aan de blokkade op de A12 en is gearresteerd. Winnips probeerde vrijdag tevergeefs de zogeheten gedragsaanwijzing nog van tafel te krijgen.

Ook acteur Sieger Sloot is ondanks een gebiedsverbod aanwezig in Den Haag. Uiteindelijk ging hij niet naar de A12 voor de actie van Extinction Rebellion, maar week hij uit naar het Malieveld, zo schreef Sloot op Instagram. Ook zangeres Merol, schrijfster Maartje Wortel en actrice Georgina Verbaan zijn aanwezig bij de actie in Den Haag.

.

Door: ANP