Klimaatactivisten opgepakt na oproep voor blokkade A12

Klimaatactivisten opgepakt na oproep voor blokkade A12

Geplaatst op 26 januari 2023, om 10:53 uur

DEN HAAG – Zes klimaatactivisten zijn donderdagochtend thuis opgepakt op verdenking van opruiing, meldt het Openbaar Ministerie. De actievoerders zijn aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion (XR) en riepen op om aanstaande zaterdag te demonstreren op de A12 bij Den Haag. Volgens het OM is de blokkade “gevaarlijk en ontwrichtend”.

Extinction Rebellion zei in december dat de actiegroep eind januari de A12 zou blokkeren, bij het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. De opgepakte actievoerders wilden meedoen aan de demonstratie en riepen andere mensen op dat ook te doen. Bij een andere actievoerder van Extinction Rebellion stond de politie ook aan de deur, meldt XR, alleen die was niet thuis.

“Dit is een vreedzame demonstratie die valt onder het recht op demonstratie”, zegt een woordvoerster van Extinction Rebellion. Volgens de advocaat van de aangehouden activisten zijn de aanhoudingen buitenproportioneel. Het OM noemt de demonstratie “geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten”. Door de blokkade zou de veiligheid van anderen in gevaar worden gebracht.

Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden de A12 al eerder. Volgens het OM leidde dit bijvoorbeeld op 26 november afgelopen jaar tot “gevaarlijke verkeerssituaties”. Er werden die dag zo’n 150 klimaatactivisten aangehouden voor de blokkade. Ook in december werd de weg geblokkeerd. Dat leidde toen tot zes aanhoudingen.

Door: ANP