Code oranje in zuidoosten vanwege gladheid door ijzel

Code oranje in zuidoosten vanwege gladheid door ijzel

Geplaatst op 26 januari 2023, om 06:53 uur

NEDERLAND – Voor de provincies Limburg, Brabant en Gelderland is code oranje afgegeven vanwege de gladheid die is ontstaan door ijzel. In de rest van het land is code geel van kracht, behalve voor de westelijke kustprovincies en Friesland. Het KNMI waarschuwt dat in Limburg de gladheid kan aanhouden tot in de middag. Op andere plekken duurt het tot in de ochtend.

Ook Weeronline waarschuwt dat het lokaal spekglad kan zijn. “In het oosten van Brabant en Limburg kan de komende uren ook wat (natte) sneeuw vallen”, aldus het weerbureau. In het zuiden van Limburg kan het om een dun laagje sneeuw gaan.

Volgens de ANWB zijn er afgelopen nacht veel ongelukken gebeurd door gladheid. “Zeker rond Arnhem en Nijmegen”, aldus een woordvoerder. De A12 vanuit Duitsland richting Arnhem is hierdoor enige tijd afgesloten geweest. Donderdagochtend zijn nog twee rijstroken dicht, wat zorgt voor vertraging. De verwachting is dat de weg rond 08.00 uur weer vrijgegeven wordt.

Op donderdagen is het doorgaans al vroeg druk op de weg, door de gladheid kan het extra druk worden, waarschuwt de ANWB.