Waterkanon kort ingezet bij De Kuip vooraf aan Feyenoord – Ajax

Waterkanon kort ingezet bij De Kuip vooraf aan Feyenoord – Ajax

Geplaatst op 22 januari 2023, om 15:02 uur

ROTTERDAM– De politie heeft kort een waterkanon ingezet op het plein voor het Maasgebouw bij stadion De Kuip voorafgaand aan Feyenoord – Ajax. Toen de spelersbus van Feyenoord rond 13.10 uur arriveerde, staken mensen rookbommen en vuurwerk af. Nadat de spelersbus binnen was, werd de politie bekogeld met vuurwerk. Daarop heeft de politie enkele seconden het waterkanon ingezet en is met ME-busjes de menigte teruggedrongen, aldus een woordvoerder van de politie.

Het is nog onduidelijk of er mensen gearresteerd zijn. De bus van Ajax arriveerde rond 13.00 uur zonder problemen bij het stadion, aldus een ANP-verslaggever ter plekke. De spelers uit Amsterdam arriveerden in een anonieme bus die niet overduidelijk van Ajax is. Tijdens de laatste ‘Klassieker’ in Rotterdam werd de bus van Ajax door honderden relschoppers belaagd met rookbommen en vuurwerk toen deze bij het stadion arriveerde.

Rond De Kuip zijn agenten, ME, politie te paard en meerdere waterwerpers aanwezig. Er zijn vele tientallen agenten op de been rond het stadion. Ook loopt het terrein rond het stadion vol met supporters.

Klassieker

Om 14.30 uur begint de beladen voetbalwedstrijd tussen aartsrivalen Feyenoord en Ajax, beter bekend als de Klassieker. De Rotterdamse politie liet van tevoren al weten in ruime mate en, naar eigen zeggen, “zichtbaar en onzichtbaar” aanwezig te zijn rond De Kuip.

Zowel de club als de autoriteiten willen een herhaling van de ongeregeldheden bij de laatste editie in Rotterdam voorkomen. Op 19 december 2021 werden rond de wedstrijd 78 mensen aangehouden, onder meer voor het bezit van zwaar illegaal vuurwerk, belediging en openlijke geweldpleging. Er was ook een groep van ruim honderd mensen die met onder meer vuurwerk en flessen naar de politie gooide.

Het is de eerste keer sinds 27 januari 2019 dat de Klassieker weer in een volle Kuip wordt gespeeld. Bij de wedstrijden tussen beide rivalen zijn al jarenlang geen supporters van het uitspelende team welkom vanwege de ongeregeldheden en veiligheidsrisico’s in het verleden rond deze ontmoeting.

Door: ANP