Tientallen klimaatactivisten gearresteerd bij UVA gebouw

Tientallen klimaatactivisten gearresteerd bij UVA gebouw

Geplaatst op 17 januari 2023, om 07:17 uur

AMSTERDAM – Bij de ontruiming van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam heeft de politie dertig aanhoudingen verricht. Het gebouw werd sinds maandagmiddag bezet door tientallen klimaatactivisten. Zij eisten onder meer dat de UvA banden met Shell verbreekt. Het gebouw aan het Turfdraagsterpad kon iets na 23.00 uur weer worden overgedragen aan de eigenaar, meldt de politie.

Even na 20.30 uur startte de mobiele eenheid met de ontruiming. Zowel binnen als buiten het gebouw van de voormalige Academische Club werden mensen aangehouden, volgens een politiewoordvoerder. “Als mensen bij het pand demonstreren en wij kunnen niet veilig werken dan worden zij soms verzocht om te vertrekken, als zij dat niet doen dan kunnen zij worden aangehouden.” Dinsdag hoopt de politie meer details over de ontruiming en de aanhoudingen naar buiten te kunnen brengen.

De activisten maakten zich met de bezetting schuldig aan lokaalvredebreuk, liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie eerder weten. “Daarom is besloten om te ontruimen.” Een woordvoerder van de actievoerders meldde eerder dat “tientallen” activisten zich verschanst hadden in het gebouw.

Eerder op de dag sprak een vertegenwoordiging van het college van bestuur van de universiteit met de actievoerders. Daarnaast heeft het college laten weten dat bezetting niet is toegestaan op de UvA. Omdat de actievoerders niet direct konden toezeggen of ze zouden vertrekken, deed de UvA aangifte van huisvredebreuk.