LIVE: Duitse politie begonnen met ontruiming ‘bruinkooldorp’ Lützerath

LIVE: Duitse politie begonnen met ontruiming ‘bruinkooldorp’ Lützerath

Geplaatst op 11 januari 2023, om 13:15 uur

LÜTZERATH (DUITSLAND) – Het Duitse dorpje Lützerath wordt al bijna twee jaar lang bezet door klimaatactivisten, maar deze moeten vanaf dinsdag weg. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan, daarom is er een grote politiemacht op de been om de naar schatting tweeduizend klimaatactivisten weg te halen.

Lützerath ligt tussen Roermond en Düsseldorf in. Onder het dorpje ligt nog veel bruinkool. Bruinkool is een fossiele brandstof die onder meer wordt gebruikt bij het opwekken van energie. De klimaatactivisten vinden dat dit in de strijd is met Duitse klimaat wetten. De activisten vinden het onnodig om het dorpje te laten slopen, zodat de grond uitgegraven kan worden voor bruinkool, terwijl kolencentrales vanaf 2030 dicht moeten. Andere dorpen hebben in het verleden ook moeten wijken vanwege het opgraven van bruinkool.

Eerdere acties klimaatactivisten
In 2018 voerden duizenden activisten ook al een soortgelijke actie tegen bruinkoolwinning. Toen werd in het Duitse dorp Hambach een grote graafmachine stilgelegd, spoorlijn bezet en werd gepoogd een groeve binnen te dringen. Dit laatste voorkwam de politie met pepperspray en wapenstokken.

Veel Nederlanders
De huidige groep in Lützerath is in de jaren gegroeid naar ongeveer tweeduizend actievoerders. Met de aankomende ontruiming, blijft de groep groeien. Onder hen zijn ook veel Nederlanders. Ella is een van de Nederlandse actievoerders en is sinds “een dag of drie, vier” in het dorp, zo schrijft Nu.nl. “Het is een heel bizarre plek”, zegt ze. “De kolenmijn is echt heel groot, en het dorpje staat op de afgrond van de mijn. Het besef dat dit wordt weggevaagd om nog meer kolen uit de grond te halen… Het is heel mooi om te zien dat mensen proberen een alternatieve gemeenschap op te bouwen.”

Ontruiming mag van rechter doorgaan
Lützerath heeft inmiddels meer weg heeft van een fort, schrijven Duitse media. Volgens Ella staan er nog ongeveer tien boerderijen en schuren die zijn gekraakt. “Daarnaast is er een soort huttendorp; houten huisjes die mensen hebben gebouwd en boomhutten. Er slapen ook mensen in tenten.” De bezetting is illegaal, zo oordeelden verschillende rechters na meerdere rechtszaken. Daarom wordt het dorp vanaf deze week ontruimd.

De Duitse politie pakt het groots aan, met ongeveer tweeduizend agenten. Volgens Der Spiegel komen de agenten vanuit het hele land en nemen ze waterkanonnen, honden en paarden mee.