Beruchte mensensmokkelaar uit Eritrea aangehouden

Beruchte mensensmokkelaar uit Eritrea aangehouden

Geplaatst op 5 januari 2023, om 17:20 uur

NEDERLAND – De beruchte mensensmokkelaar Kidane Zekarias Habtemariam uit Eritrea, die werd gezocht voor grootschalige mensenhandel van mensen uit Eritrea naar Europa, is aangehouden in Soedan. Het Openbaar Ministerie meldt dat Nederland om zijn uitlevering gaat vragen.

De 39-jarige man stond sinds oktober op de Nationale Opsporingslijst. Hij werd op 1 januari aangehouden tijdens een internationale politieoperatie geleid door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die hem op het spoor kwamen in een witwasonderzoek. Hij zit nu vast in de Verenigde Arabische Emiraten.

In Nederland is de man hoofdverdachte in een opsporingsonderzoek dat zich richt op een uiterst gewelddadige criminele organisatie, die overwegend Afrikaanse migranten naar Europa smokkelt. Op de nationale opsporingslijst wordt hij omschreven als ” een van de meest beruchte en wreedste mensensmokkelaars ter wereld.”

Kidane stond aan het hoofd van een kamp in Libië waar duizenden migranten verblijven. Zijn slachtoffers hadden onder meer te maken met zware mishandelingen, ontvoering en verkrachtingen. Velen overleefden de reis naar Europa niet en ook als zijn slachtoffers wel in Nederland aankwamen, zou hij zijn slachtoffers hebben afgeperst door ze geld te laten betalen voor een volgend familielid dat onderweg was naar Europa.

Een verdachte die met Kidane samenwerkte, is in oktober door Ethiopië uitgeleverd aan Nederland. Hij staat dinsdag terecht op een eerste inleidende zitting bij de rechtbank Overijssel.