Meer verkeersongevallen met slachtoffers in 2022

Meer verkeersongevallen met slachtoffers in 2022

Geplaatst op 3 januari 2023, om 09:46 uur

NEDERLAND – In 2022 zijn er meer verkeersongevallen met slachtoffers geweest dan eerdere jaren. Dat laat Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer van de Nationale Politie, weten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Volgens de voorlopige cijfers zijn er vorig jaar 578 verkeersongevallen geweest met minstens één dodelijk slachtoffer en 21.457 ongevallen met minstens één gewonde. Het exacte aantal verkeersslachtoffers zal waarschijnlijk hoger uitvallen.

“Er zijn natuurlijk dit jaar meer verkeersongelukken ten opzichte van coronajaren 2020 en 2021, toen waren er minder ongelukken omdat er minder verkeer op de weg was. Maar ook vergeleken met 2019 zijn er meer verkeersslachtoffers. Dat is een zorgelijke trend”, aldus Broer. In 2019 vielen 661 verkeersdoden. In 2020 en 2021 waren dat er 610 en 582.

Hoewel de cijfers nog niet compleet zijn, ziet de politie wel al dat er afgelopen jaren beduidend meer ongelukken zijn met elektrische fietsen, met name waar ouderen bij zijn betrokken. Verder waren er afgelopen jaar meer ongelukken in de avonduren dan in de ochtend. Te hard rijden, bellen achter het stuur en bestuurders onder invloed van drank en drugs staan nog altijd in de top 5 van verkeersongelukken.

Lokale wegen en fietspaden

Broer doet een oproep aan gemeenten en provincies om goed te kijken naar de verkeersveiligheid. “Bijvoorbeeld als het gaat om verlichting van lokale wegen. Maar ook als het gaat om fietspaden. Er fietsen nu zoveel soorten fietsen, van fatbikes tot bakfietsen. Zijn de fietspaden daar wel goed op ingericht?” Verder pleit hij voor meer landelijke voorlichtingscampagnes rond de feestdagen, specifiek gericht op rijden onder invloed. “Al zou je daarmee maar twee bestuurders behoeden voor een ernstig ongeval, dan heb je al winst te pakken.”

Het exacte aantal verkeersdoden en gewonden wordt in het voorjaar bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door: ANP