Oogziekenhuis verwijdert oog vuurwerkslachtoffer, teller nu op 25

Oogziekenhuis verwijdert oog vuurwerkslachtoffer, teller nu op 25

Geplaatst op 2 januari 2023, om 09:30 uur

ROTTERDAM – Het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft het oog van een van de vuurwerkslachtoffers moeten verwijderen, meldt een woordvoerster. Eerder was al bekend dat deze persoon aan één kant blijvend blind zou zijn, maar het oog bleek dusdanig beschadigd dat het er helemaal uit moest.

De patiënt krijgt een prothese. In totaal behandelde het Oogziekenhuis tot dusver 25 mensen aan oogletsels door vuurwerk. Zondag aan het einde van de middag stond de teller op 24 mensen.

Vijf van de slachtoffers zijn jonger dan 17 jaar, de jongste is 7. Zeven mensen moesten geopereerd worden. Zij hadden bijvoorbeeld zoveel kruit in hun oog gekregen dat dit er met een pincet uitgehaald moest worden, aldus de woordvoerster van het ziekenhuis. Hoeveel van de slachtoffers blijvend letsel zullen overhouden aan de jaarwisseling valt nog niet te zeggen. Komende dagen moeten zij herstellen.

Tijdens de jaarwisseling van 2020 behandelde het ziekenhuis achttien patiënten met oogletsel door vuurwerk. Tijdens de coronajaren kwamen veel minder oogpatiënten binnen. Op 1 januari 2022 behandelde het Oogziekenhuis vijf vuurwerkslachtoffers. Niemand van hen werd toen geopereerd.

Door: ANP