Grote brand in kerk, waarschijnlijk vuurwerk de oorzaak

Grote brand in kerk, waarschijnlijk vuurwerk de oorzaak

Geplaatst op 1 januari 2023, om 01:06 uur

VEGHEL– De zeer grote brand die na middernacht uitbrak in een monumentaal bijgebouw van de Sint-Lambertuskerk in het Brabantse Veghel is onder controle, meldt de Veiligheidsregio Brabant-Noord. “De brandweer is met veel materiaal ter plaatse en laat het monumentale pand gecontroleerd uitbranden”, aldus de veiligheidsregio.

“Door de gunstige windrichting heeft de naastgelegen kerk geen gevaar gelopen”, meldt de veiligheidsregio verder op Twitter. De brand woedt in de congregatiekapel, een klein gebouw dat momenteel dienst doet als moskee. De veiligheidsregio meldde eerder in de nacht al dat het bijgebouw waarschijnlijk helemaal zal uitbranden. Volgens de woordvoerder zijn er tot op heden geen meldingen dat er personen bij de brand betrokken zijn geweest of gewond geraakt.

De brandweer is met verschillende voertuigen aanwezig om de brand te blussen, meldt een woordvoerder. “We zijn met autoladders en hoogwerkers aanwezig, om vanuit de hoogte te kunnen blussen.” De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Ook rijden tankauto’s rond in de buurt van de brand, die controleren op zogeheten vliegvuur vanwege de harde wind. Kleine vonkjes van de brand kunnen namelijk nieuwe brandjes nabij laten ontstaan.

De neogotische kerk, die aan de Deken van Miertstraat staat, is ontworpen door Pierre Cuypers. Het bijgebouw, dat erachter staat, is ook door Cuypers ontworpen. Beide gebouwen zijn rijksmonumenten. Cuypers ontwierp ook het gebouw waarin het Rijksmuseum in Amsterdam huist en diverse andere kerken in het land.

Foto’s: Sander van Gils