Man die Mark Rutte bedreigde hoeft niet terug de cel in

Man die Mark Rutte bedreigde hoeft niet terug de cel in

Geplaatst op 30 december 2022, om 15:29 uur

DEN HAAG – De rechtbank in Den Haag heeft Yavuz O. (23) vrijdag 21 maanden celstraf opgelegd, waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor de bedreiging van minister-president Rutte en opruiing tot een terroristisch misdrijf. O. hoeft niet meer terug de cel in. Hij heeft zijn straf al in voorarrest uitgezeten.

Het Openbaar Ministerie eiste 33 maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. O. is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij zwakbegaafd is, psychosociale problemen heeft en makkelijk te beïnvloeden is. Daarom legde de rechtbank hem een lagere celstraf op.

Voor de voorwaardelijke celstraf geldt een proeftijd van drie jaar en moet hij zich aan een aantal voorwaarden houden, onder meer een behandeling en een meldplicht bij de reclassering. Het geëiste contactverbod met leden van het kabinet, leden van het parlement en burgemeester Halsema van Amsterdam vond de rechtbank niet nodig.

O. zat van december 2020 tot en met juli 2021 op de Telegram-kanalen Vrijheid zonder Uniform en Bataafse Republiek. Als Liber8 plaatste hij berichten. Hij vroeg anderen het parlement te bestormen. “Met dodelijk geweld opruimen die zooi”, schreef hij. Tevens plaatste O. een foto van ministers met de koning. “Dankzij hun is Nederland naar de klote. Ik ga er verandering in brengen. Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar”, stond erbij.

Undercoveragenten spraken op 12 en 16 juli af met O. Daarbij zou hij hebben gezegd dat hij “op zoek was naar wapens”. Hij werd opgepakt.

O. heeft altijd ontkend dat hij een aanslag wilde plegen. Bij verhoren zei hij dat hij vrienden zocht. De berichten zou hij hebben geplaatst “om mee te praten”. Zijn advocaat zei tijdens de behandeling van de zaak half december dat O. eenzaam en alleen was en zeker geen terrorist.

Door: ANP