DELA ziet in december een kwart meer overlijdens dan normaal

DELA ziet in december een kwart meer overlijdens dan normaal

Geplaatst op 29 december 2022, om 09:13 uur

NEDERLAND – Het aantal meldingen van overlijden ligt in de maand december 25 procent hoger dan normaal rond deze tijd van het jaar, maakte DELA, de grootste uitvaartvaartverzorger van Nederland, bekend. Dat zijn achthonderd mensen meer die zijn overleden dan je zou mogen verwachten.

Volgens het bedrijf is het aantal overlijdens sinds juni dit jaar 5 tot 10 procent hoger dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Het gaat vooral om 65-plussers.

“Na ruim twee jaar corona waren we toe aan iets meer rust, zeker rond de feestdagen, maar de drukte blijft en neemt zelfs overal toe. Dat vraagt echt heel veel van onze mensen, we zetten alle zeilen bij, maar wij zitten aan de limiet van wat wij van hen mogen vragen”, zegt Edzo Doeve, algemeen directeur bij DELA.

Oorzaak

Hij weet niet wat de oorzaak is van de oversterfte. “Uitvaartondernemers mogen en willen dit niet registreren”. Mogelijk speelt de huidige griepgolf een rol. “Maar of dat de echte oorzaak is, is gissen voor ons”, aldus Doeve.

Volgens DELA is de overlijdenspiek wel geringer dan die tijdens de eerste golf van de coronapandemie in het voorjaar van 2020. Toen kon de uitvaartbranche het aan omdat door de lockdown veel van de ondersteuning online gebeurde en het afscheid in kleine kring plaatsvond. “Nu zijn er geen beperkende maatregelen en moeten mensen regelmatig wachten voordat een uitvaartverzorger beschikbaar is”, aldus de directeur.

Drukte

DELA verzorgt meer dan 40.000 uitvaarten per jaar in Nederland via haar veertig crematoria en ruim zeventig uitvaartcentra.

Het bedrijf waarschuwde half november al dat de uitvaartbranche het stukken drukker had dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft al maanden aan dat er meer mensen dood gaan dan verwacht. De oorzaak van de extra sterfte kan het statistiekbureau echter niet geven. Daar doen wetenschappers de komende tijd wel onderzoek naar.

Door: ANP