Verdachte van overval op waardetransport opgepakt in Guinee

Verdachte van overval op waardetransport opgepakt in Guinee

Geplaatst op 23 december 2022 10:25 uur | Laatst bijgewerkt op 23 december 2022 11:46

AMSTERDAM – In de hoofdstad van de Republiek Guinee is vorige week een Belgische man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, op 19 mei vorig jaar. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt vrijdag berichtgeving hierover van Vlaamse media.

De 27-jarige Ibrahim A. leefde ondergedoken in het Afrikaanse land omdat hij internationaal gezocht werd. A. moet in België nog een gevangenisstraf van 21 jaar uitzitten voor een reeks van overvallen. In maart 2020 wist hij te ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis.

A. werd vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Hij was onderweg naar een nachtclub, meldt de Belgische politie. België en Guinee hebben contact over de uitlevering van de ex-voortvluchtige.

De overval in Amsterdam-Noord vorig jaar leidde tot een wildwestachtervolging met de massaal uitgerukte politie, die eindigde in Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. Daarbij schoot de politie een van de overvallers dood. Het Openbaar Ministerie heeft in november achttien jaar cel geëist tegen zeven verdachten. Tegen een achtste verdachte, die een beduidend kleinere rol speelde, eiste het OM vijf jaar cel. De uitspraak in deze zaak volgt komend jaar.

De opgepakte A. zal op een later moment berecht worden voor zijn betrokkenheid bij de overval, aldus het OM.

facebook

Door: ANP