Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen kruisboogschutter

Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen kruisboogschutter

Geplaatst op 23 december 2022, om 09:34 uur

ALMELO – De rechtbank in Almelo doet vrijdagmiddag uitspraak in de strafzaak tegen de Almelose kruisboogschutter. Het Openbaar Ministerie acht Kenzo K. (30) schuldig aan twee moorden en twee pogingen tot moord. Tegen K. is een celstraf van 22 jaar geëist en tbs met dwangverpleging.

K. staat terecht voor het doodsteken van twee vrouwen in zijn flat op 17 september vorig jaar. Daarna heeft hij volgens het OM vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog geschoten op een politieagent en een verpleegkundige.

De dodelijke slachtoffers waren zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht. Het 70-jarige slachtoffer werd op haar bank neergestoken, ze had negen steekwonden. Haar 52-jarige nicht is volgens het OM op meerdere plekken in de woning gestoken, gezien de bloedsporen. Ze is naar de slaapkamer gevlucht en uiteindelijk in de gang om het leven gebracht met zeventien messteken.

De 33-jarige verpleegkundige die bij de onderbuurvrouw op bezoek was om haar te verzorgen, wist ternauwernood via een balkon aan de M. Th. Steynstraat in Almelo te ontkomen. Hangend aan de reling belde ze met 112. De verpleegkundige viel van tweehoog en lag zwaargewond op de grond toen K. een pijl op haar afvuurde. De officier van justitie sprak over een horrorscenario.

K. gebruikte volgens het OM al een aantal jaren drugs, wat bij hem een psychose zou hebben veroorzaakt. Als K. lsd gebruikte, dacht hij volgens een vriend dat hij God was en werd hij agressief. In zijn haren zijn na zijn arrestatie lsd-sporen gevonden. “Hij maakte van zichzelf een kruitvat en heeft zelf de lont aangestoken”, aldus de officier.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren de rechtbank om de man als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Zijn advocaat is het hiermee eens en heeft daarom de rechtbank gevraagd de man te ontslaan van alle rechtsvervolging, wat zou betekenen dat K. geen celstraf krijgt en direct aan zijn tbs-behandeling zou kunnen beginnen.

Door: ANP