Mannen die volgens OM teen dreigden af te knippen langer vast

Mannen die volgens OM teen dreigden af te knippen langer vast

Geplaatst op 21 december 2022, om 14:52 uur

ROERMOND – De rechtbank in Roermond heeft woensdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting het voorarrest verlengd van drie verdachten van afpersing van een 26-jarige man uit Venray. De drie blijven maximaal drie maanden langer vastzitten tot een volgende tussentijdse zitting. Het drietal heeft volgens het Openbaar Ministerie tijdens een ontvoering hun slachtoffer gedreigd met het afknippen van zijn teen om hem een groot geldbedrag af te troggelen. Het OM verdenkt de mannen van ontvoering en afpersing met geweld.

De mannen van 20, 21 en 24 jaar uit Horst en Panningen zouden op 25 juli dit jaar het slachtoffer hebben aangevallen met vuurwapens. De drie hadden daarbij bivakmutsen op.

Het voorval zou zich hebben afgespeeld nadat het slachtoffer door een bekende van hem was benaderd om ergens af te spreken. Eenmaal op de afgesproken plek aangekomen trokken drie mannen het slachtoffer uit diens auto en dwongen hem volgens het OM plaats te nemen in de kofferbak. Het slachtoffer zou daarbij op zijn hoofd geslagen zijn. De drie zouden vervolgens met de Venraynaar naar een plek in een bos gereden zijn waar hij een blinddoek om kreeg. Daar zou het drietal geprobeerd hebben hem te dwingen een groot geldbedrag af te geven en zijn cryptowallet te ontgrendelen. Ze zouden daarbij met geweld gedreigd hebben, waaronder het afknippen van een teen.

Het plan mislukte echter. Volgens het Openbaar Ministerie kwam dat door gestuntel van de verdachten. Dat leidde ertoe dat de drie hun pogingen opgaven en hun slachtoffer zelfs terugbrachten naar de plek waar hij ontvoerd was, aldus het OM. Zij zouden daaraan wel voorwaarden verbonden hebben: het slachtoffer moest daags daarna alsnog met geld over de brug komen. Ook mocht hij met niemand over het voorval spreken.

Het slachtoffer stapte echter toch naar de politie en deed aangifte. Uit onderzoek blijkt volgens het OM dat alle verdachten een verleden hebben van geweldsmisdrijven. Het opsporen van enkele verdachten duurde wat langer, omdat zij in het buitenland zaten. Met behulp van Europese aanhoudingsbevelen konden zij alsnog worden opgepakt. Alle drie zitten sindsdien in de cel.

Door: ANP