200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Friese plaatsen

200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in Friese plaatsen

Geplaatst op 8 december 2022, om 14:55 uur

LEEUWARDEN – In Friesland heeft de politie 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De partij werd aangetroffen in drie woningen in Burgum, Hijum en Oudebildtzijl. Het vuurwerk is in beslag genomen en wordt binnenkort vernietigd, meldt de politie donderdag.

Wegens de vondst moeten drie personen zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Bewoners van de woningen in Burgum en Oudebildtzijl krijgen daarnaast van de burgemeester een bestuurlijke maatregel opgelegd. Hiermee krijgt de burgemeester de bevoegdheid om de bewoners tijdelijk uit huis te plaatsen als het nog een keer gebeurt.

Een speciaal team vond het vuurwerk na meldingen van vuurwerkoverlast. In Burgum werd ruim 100 kilo professioneel vuurwerk gevonden, waaronder zogeheten ‘shells’ die ook wel mortierbommen worden genoemd. In Oudebildtzijl werd 75 kilo aangetroffen, waaronder zogeheten nitraten. In Hijum lag een kleinere partij professioneel vuurwerk.

Foto: Ter Illustratie

Door: ANP