Geen vangrail op snelweg waar Hebe en Sanne zijn verongelukt

Geen vangrail op snelweg waar Hebe en Sanne zijn verongelukt

Geplaatst op 7 december 2022, om 13:06 uur

DEN BOSCH – Er zal geen vangrail komen op de plek waar vermiste Sanne en Hebe in oktober zijn verongelukt. Volgens Tweede Kamerlid Wybren Van Haga van BVNL heeft het ontbreken van een vangrail in het verleden al gevolgen gehad bij ongelukken bij waterpartijen. Ook de minister van Infrastructuur en Waterstaat had eerder aangegeven dat er wel een vangrail zou komen als het knooppunt nu opnieuw zou worden aangelegd.

De verbindingsweg komt niet naar voren als een heel gevaarlijke locatie in de jaarlijkse analyse van Veilig over Rijkswegen. Er zijn de afgelopen vier jaar zo’n acht ongevallen per jaar geweest op deze plek. Bij de aanleg van het knooppunt Empel in 2009 is er wel waarschuwingsborden geplaatst en is er voldoende ruimte naast de weg zonder obstakels.

Toch blijft het ontbreken van een vangrail een punt van zorg. Zo zijn er al eerder mensen te water geraakt op deze plek en had het in het geval van Sanne en Hebe mogelijk voorkomen kunnen worden als er een vangrail was geweest. Het is daarom teleurstelling dat de motie om de verbindingsweg te beveiligen met een vangrail geen meerderheid heeft gehaald in de Tweede Kamer, aldus Van Haga.