Haagse ambtenaar bekent paspoorten vervalsing voor onder andere Taghi

Haagse ambtenaar bekent paspoorten vervalsing voor onder andere Taghi

Geplaatst op 1 december 2022, om 12:25 uur

DEN HAAG – Een vijftigjarige oud-ambtenaar in Den Haag heeft donderdag in de rechtbank van Amsterdam bekend in totaal negentien paspoorten te hebben vervalst voor zware criminelen. Opvallend is hoe makkelijk de vrouw dit voor elkaar kreeg ondanks dat hier strenge regels aan zijn verbonden.

Bianca van D. werkte tot en met 2014 in Den Haag op een positie waar zij paspoorten kon uitreiken. In ruil voor 1.000 euro per stuk kregen zware criminelen als Ridouan Taghi en Naoufal F. een paspoort. Een vals paspoort is goud waard voor criminelen. Het stelt ze in staat om te reizen en rekeningen te openen. De paspoorten zelf waren wettig, maar de namen kwamen niet overeen met de pasfoto. Van D. stopte er uiteindelijk mee omdat ze de druk niet meer aankon en haar geweten ging knagen. Haar motief was dat ze het geld nodig had omdat ze schulden had. “Door mijn eigen problemen ging ik een grens over”.

Om fraude te voorkomen zijn er normaal gesproken drie verschillende ambtenaren betrokken voordat een paspoort wordt uitgereikt. Diegene die de aanvraag ontvangt, een tweede persoon die de gegevens controleert en een derde die het identiteitsbewijs uitreikt.

Faysal N. wordt ervan verdacht als contactpersoon te hebben gefungeerd. Hij ontkent de beschuldigingen en beroept zich op zijn zwijgrecht.