Geen antwoorden van Almelose kruisboogschutter voor nabestaanden

Geen antwoorden van Almelose kruisboogschutter voor nabestaanden

Geplaatst op 28 november 2022, om 16:04 uur

ALMELO – In de strafzaak tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) hebben de nabestaanden van de twee doodgestoken vrouwen maandag indrukwekkende en hartverscheurende slachtofferverklaringen voorgedragen. Op de vele indringende vragen die de zes nabestaanden K. tijdens hun spreekrecht stelden, over het hoe en waarom van het bloedbad, had K. geen antwoord.

De nabestaanden zijn ervan overtuigd dat K. onder invloed was van drugs toen hij op 17 september vorig jaar een tweevoudige moord pleegde om daarna vanaf zijn eigen balkon met een kruisboog te schieten op politieagenten en de verpleegkundige die de aanval overleefde door een val van het balkon. Ook zij maakte in de rechtbank in Almelo gebruik van haar spreekrecht. Zij kampt nog dagelijks met de lichamelijke en psychische gevolgen: “Er zit een stempel op mijn hart, er zit een heel groot litteken op mijn leven.”

“Kenzo, je hebt op die dag besloten te beslissen over leven en dood. Je hebt bewust gekozen je barbaarse plan werkelijkheid te maken”, zei een broer van het 52-jarige slachtoffer. K. zegt zich niets meer van de steekpartij in de woning van zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar nicht te kunnen herinneren, maar dat vinden de nabestaanden ongeloofwaardig. Ze hamerden tijdens hun spreekrecht op het drugsgebruik van K. “Door drugs was je steeds op zoek naar een nieuwe kick. Was de moord op mijn zus en tante een nieuwe kick voor jou?”, vroeg de broer van het jongste slachtoffer zich af.

Chats

De verdachte bereidde zich al langer voor om anderen te doden, concludeerde nabestaandenadvocaat Sébas Diekstra uit chats van K. De verdachte zou volgens hem onder invloed van LSD zijn geweest. “LSD kan leiden tot een psychose. Dat is algemeen bekend. De verdachte wist dat hij gevaarlijk werd door drugsgebruik. Hij kondigde een maand voor de steekpartij zelfs aan trippend mensen te zullen afmaken.”

Voorovergebogen luisterde K. naar de meeste verklaringen, hij keek alleen de twee nabestaanden die erom vroegen aan. Emoties had hij onderdrukt, vertelde hij de rechters. Op de vraag van de rechtbank of de persoonlijke verhalen zijn geheugen nog hadden opgefrist reageerde hij hoofdschuddend. “Wat ik ook zeg, het maakt niets uit en verandert niets.”

Dinsdag zet het Openbaar Ministerie de bewijzen uiteen en krijgt K. de strafeis te horen. De rechtbank en het OM zeggen te hopen dat K. in zijn laatste woord de nabestaanden nog tegemoet komt met antwoorden.

Door: ANP