Explosie bij huis, waarschijnlijk door zwaar vuurwerk

Explosie bij huis, waarschijnlijk door zwaar vuurwerk

Geplaatst op 26 november 2022, om 12:45 uur

LEERDAM – Bij een woning aan de Patrimoniumstraat in Leerdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest, waarschijnlijk door zwaar vuurwerk, bevestigt de politie na berichtgeving van RTV Utrecht. De bewoonster van het huis is ongedeerd en is elders ondergebracht omdat de woning dusdanig beschadigd is dat ze er niet kon blijven, aldus een woordvoerder van de politie.

“Het lijkt te gaan om zwaar vuurwerk, dat voor de voordeur tot ontploffing is gebracht”, aldus de zegsman. De politie gaat met de bewoonster in gesprek om te achterhalen wat de reden voor de explosie geweest zou kunnen zijn.

Omliggende woningen hebben voor zover bekend geen schade. De politie start behalve forensisch onderzoek ook een buurtonderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Volgens de politiewoordvoerder is er een ontwikkeling gaande “waarbij met enige regelmaat met zelfgemaakte explosieven rare fratsen worden uitgehaald”. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) becijferde in augustus dat het gebruik van dit soort zelfgemaakte explosieven toeneemt. “Dit baart ons zorgen, want zelfgefabriceerde explosieven, met onderdelen van vuurwerk zoals flitspoeder, kunnen erg instabiel zijn. De gevolgen kunnen enorm zijn”, aldus de politiewoordvoerder.

Sjors Fröhlich, de burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden, waar Leerdam deel van uitmaakt, zegt over de explosie op Twitter: “Gelukkig geen persoonlijk letsel maar wat een klap moet dat zijn geweest. Omwonenden gesproken die rustig reageren. Niet normaal dit!”