Oplichtingsdienst afgetapt, arrestaties in Engeland en Almere

Oplichtingsdienst afgetapt, arrestaties in Engeland en Almere

Geplaatst op 24 november 2022, om 06:16 uur

LONDEN/ALMERE – Een internationaal opererende hulpdienst voor criminelen is deze week uit de lucht gehaald. In het Verenigd Koninkrijk zijn daarbij meer dan honderd mensen aangehouden, melden Britse media. Ook in Nederland zijn arrestaties verricht. Het gaat volgens NOS en NRC om twee jongemannen uit Almere van 19 en 22 jaar oud.

Criminelen konden via software van oplichtingsdienst iSpoof hun eigen telefoonnummer verbergen en zich voordoen als een officiële instantie, zoals een bank. Op die manier konden de oplichters mensen hun gegevens en uiteindelijk hun geld aftroggelen. Ze betaalden de dienst veelal in bitcoins.

Naar schatting zijn zo’n 200.000 mensen met hulp van iSpoof opgelicht. Tientallen miljoenen euro’s zijn mensen afhandig gemaakt. Van de 10 miljoen telefoontjes die met iSpoof gepleegd zijn, was 40 procent in de VS en 35 procent in het Verenigd Koninkrijk. De rest van de belletjes werd gedaan in een aantal andere Europese landen en Australië.

De oplichters dachten anoniem te kunnen opereren, maar de autoriteiten wisten online binnen te dringen bij iSpoof, dat op zijn hoogtepunt 59.000 gebruikers kende. De dienst was sinds december 2020 in de lucht en ruim een half jaar later startte de politie in Londen een onderzoek. Ze kreeg daarbij hulp van politiediensten in Nederland, de VS en Oekraïne.

De servers van iSpoof draaiden in Almere. De politie kon zo de dienst aftappen, waardoor meegeluisterd kon worden met de frauduleuze belletjes. Hoofdverdachte is Teejai Fletcher, naar verluidt het brein achter iSpoof. Hij zou volgens de politie een uitbundige levensstijl erop nahouden en werd eerder deze maand in Londen gearresteerd.

Door: ANP