Zaterdag eerste officiële vorstdag van dit najaar

Zaterdag eerste officiële vorstdag van dit najaar

Geplaatst op 19 november 2022, om 13:12 uur

DEN HAAG – Bij het KNMI in De Bilt zakte de temperatuur zaterdagochtend tot -0,1 graden en daarmee is de eerste officiële vorstdag in het najaar een feit, meldt Weer.nl. Gemiddeld valt de eerste vorstdag in De Bilt op 2 november, dus dat is aan de late kant.

Eerder deze week werd voor het eerst dit najaar al lokale vorst gemeten. Op het weerstation Ell in Limburg koelde het in de nacht van zondag op maandag af naar -1,1 graden, meldde Weeronline eerder.

De laatste keer dat het in De Bilt vroor was op 3 april. Toen daalde de temperatuur tot -4 graden. Daarna heeft het niet meer gevroren “op neushoogte”, aldus Weer.nl. Aan de grond vroor het bij het hoofdstation dit najaar al wel regelmatig. De eerste nachtvorst was op 29 september. Dat was toen juist vroeger dan de gemiddelde datum van 17 oktober.

Zondagavond kleurt het in het noordoosten volgens Weeronline mogelijk regionaal een beetje wit door sneeuwval. Vooral in de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel is hier kans op. Het lijkt om zeer beperkte hoeveelheden te gaan, maar een wit bepoederd landschap is wel mogelijk. De verwachting is volgens het weerbureau onzeker, “waardoor het gebied met mogelijke sneeuwval nog wat noord- of zuidwaarts kan schuiven”.

Door: ANP