UPDATE: Zeker twintig gewonden na ongeluk met bus vol met ouderen

UPDATE: Zeker twintig gewonden na ongeluk met bus vol met ouderen

Geplaatst op 14 november 2022, om 13:58 uur

DESTELBERGEN – Een Nederlandse touringcar is maandag in België ingereden op een vrachtwagen. Bij het ongeval, niet ver van Gent, zijn volgens de Belgische politie twintig gewonden gevallen.

De bus van vervoersbedrijf Betuwe Express uit het Gelderse Herveld had 44 vooral oudere Nederlanders aan boord, schrijft persbureau Belga. De chauffeur van de bus raakte bekneld, meldt de politie. Hij is zwaargewond, maar niet in levensgevaar. De overige negentien gewonden kwamen er met lichte kwetsuren vanaf.

Het ongeval gebeurde rond het middaguur op de E17 bij Destelbergen, tussen Antwerpen en Gent. De snelweg was urenlang volledig geblokkeerd en er ontstonden forse files. De bus is inmiddels weggesleept en de doorgang is deels vrij.

Telefoon
Waardoor de bus op de vrachtauto botste is nog onduidelijk, zegt de politie. De chauffeur merkte naar eigen zeggen niet op tijd op dat het verkeer voor hem had afgeremd. Mogelijk was hij druk met zijn telefoon, opperen Belgische media. De politie heeft het toestel in beslag genomen om het te onderzoeken. De chauffeur is zijn rijbewijs voor enige tijd kwijt.

Directeur Albert Winnemuller van Betuwe Express zegt dat er een vervangende bus is gestuurd naar België voor de Nederlanders. “De inzittenden worden opgevangen in een hal in Destelbergen. Met de andere touringcar kunnen ze hun reis voortzetten of terug naar huis gaan.” Dat ligt er volgens Winnemuller aan wat de stemming is en wat de toeristen willen.

Ook Bolderman Excursiereizen, dat de reis had georganiseerd met Effeweg, probeert om de Nederlanders terug te halen. Ze zaten in de bus voor een rondreis door Spanje en Portugal. “Collega’s van ons zijn nu op weg naar de locatie om de mensen op te vangen, bij te staan en te helpen waar mogelijk.” In een verklaring op sociale media meldt de reisorganisatie dat de prioriteit nu ligt bij de gewonde chauffeur.