Man onterecht aangehouden tijdens sinterklaasintocht

Man onterecht aangehouden tijdens sinterklaasintocht

Geplaatst op 12 november 2022, om 15:42 uur

EMMEN– Bij de sinterklaasintocht in Emmen (Drenthe) zaterdagmiddag is een man onterecht aangehouden. Volgens de politie werd de man aangehouden vanwege mogelijke verstoring van de openbare orde, maar al snel bleek dat onterecht. “We hebben deze man uiteraard onmiddellijk weer in vrijheid gesteld en excuses aangeboden.”

Volgens Dagblad van het Noorden zou het gaan om een anti-zwartepietdemonstrant, die zich op sociale media ‘De lieve goede sint’ noemt. Hij zou een eenmansdemonstratie willen houden. De politiewoordvoerder kan dat niet bevestigen en wil daar verder niet op ingaan. Volgens de politie waren er verder geen demonstraties of ongeregeldheden tijdens de intocht.

De landelijke intocht van Sinterklaas was zaterdag in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er ongeveer 20.000 mensen bij. De politie meldt dat de intocht rustig en feestelijk is verlopen. Twee mensen zijn aangehouden, een vanwege het vliegen met een drone terwijl dit niet was toegestaan, de ander vanwege het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs.

Ook in veel andere plaatsen in het land komen de sint en zijn pieten dit weekend weer aan. Net als voorgaande jaren is er protest tegen Zwarte Piet. Zo is er zaterdagmiddag in Westzaan (Noord-Holland) een demonstratie aangekondigd bij de intocht. De gemeente heeft twee plekken aangewezen waar de betogers van zich mogen laten horen. Ook voor volgende week zaterdag staan protesten tegen Zwarte Piet gepland in Zaandam en Staphorst.