Politie onderschept 350.000 kilo illegaal vuurwerk bestemd voor Nederlandse markt

Politie onderschept 350.000 kilo illegaal vuurwerk bestemd voor Nederlandse markt

Geplaatst op 9 november 2022, om 09:21 uur

UTRECHT – In Duitsland is, na een twee jaar durend onderzoek, 350.000 zwaar illegaal kilo vuurwerk in beslag genomen, bestemd voor de Nederlandse markt. De handelswaarde van het aangetroffen vuurwerk bedraagt volgens de politie enkele miljoenen euro’s. De afgelopen weken zijn tien verdachten aangehouden en de politie sluit meer arrestaties niet uit.

Aanleiding voor het onderzoek vormden binnengekomen informatie en ontcijferde gesprekken die waren gevoerd via de versleutelde berichtendienst Encrochat. Volgens de politie werd zwaar illegaal vuurwerk vanuit landen als Polen, Italië en China via Duitsland naar Nederland getransporteerd.

Bij een actiedag in juni werden in Nederland zeven woningen en vijf bedrijfslocaties doorzocht. In Duitsland werden zeven opslagplaatsen voor het illegale vuurwerk ontdekt. Het ging hierbij om leegstaande bunkers, boerenschuren, bedrijfslocaties en containers. Hierin werd de 350.000 kilo vuurwerk aangetroffen, evenals geld. Het vuurwerk wordt nog onderzocht en wordt daarna vernietigd.

De vondst is groot: in heel 2021 namen de opsporingsdiensten een kleine 206.000 kilo verboden vuurwerk in beslag, het jaar daarvoor was dat een kleine 123.000 kilo, blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. Dit jaar staat de teller vooralsnog op ongeveer 56.500 kilo.


Drie van de tien aangehouden mensen, van 27, 31 en 34 jaar uit Nieuwegein, worden gezien als de hoofdverdachten. De andere verdachten speelden vermoedelijk een rol bij de uitvoering, zoals zorgen voor het transport, de opslag of contact met afnemers.

Vuurwerkexpert Erik Kooijker van de Landelijke Eenheid zegt dat het in deze zaak allang niet meer gaat over onschuldig vuurwerk. “Soms zijn het regelrechte explosieven. We zien steeds vaker dat zwaar vuurwerk wordt gebruikt als explosief tijdens ongeregeldheden, maar ook bij plofkraken of als chantage- en vergeldingsmiddel bij conflicten in de georganiseerde misdaad.”

Handelaren, afnemers en transporteurs nemen het volgens Kooijker niet zo nauw met hun eigen veiligheid en die van anderen. “Ze nemen enorme risico’s bij het vervoer en het opslaan in garageboxen, schuurtjes en woonhuizen. Wanneer massa-explosief materiaal in een woonwijk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid kan leiden tot slachtoffers en grote schade.”

Door: ANP