Politie grijpt in bij actie tegen Zwarte Piet in raadszaal Emmen

Politie grijpt in bij actie tegen Zwarte Piet in raadszaal Emmen

Geplaatst op 7 november 2022, om 17:00 uur

EMMEN – De politie heeft maandagmiddag ingegrepen bij een actie tegen Zwarte Piet in de raadszaal van de gemeente Emmen. Agenten namen de actievoerders een voor een mee de zaal uit. Dat was te zien op een livestream van Extinction Rebellion, die de actie heeft opgeëist.

De betogers verstoorden rond 15.00 uur de raadsvergadering en gaven aan dat ze niet wilden vertrekken voordat Emmen het uiterlijk van de pieten bij de intocht van Sinterklaas aanpast.

De actievoerders van Extinction Rebellion toonden zich solidair met de antiracismebeweging en steunden hiermee de acties van Kick Out Zwarte Piet. Eerder riep de burgemeester de actievoerders op te vertrekken zodat de vergadering kon worden voortgezet. Toen ze dat niet deden, werd de politie opgeroepen.

Voorafgaand aan de ontruiming verlieten alle raadsleden rond 16.30 uur de zaal, was te zien op de livestream. Vlak erna kwam de politie binnen die de betogers kenbaar maakte dat ze zijn aangehouden. Tijdens het verwijderen riepen de actievoerders “Kick out Zwarte Piet”, “Geen Zwarte Piet, ook in Emmen niet” en “Emmen kan het”.

Een woordvoerster van de gemeente liet desgevraagd weten dat er geen subsidie wordt verleend aan “sinterklaascomités of activiteiten waar (zwarte) piet bij betrokken is. Met de sinterklaascomités zijn we in gesprek over het uiterlijk van de pieten. Wij geven daarmee ruimte aan alle meningen.”

Door: ANP