14-jarige overvallers aangehouden: “geen enkel besef”

14-jarige overvallers aangehouden: “geen enkel besef”

Geplaatst op 7 november 2022, om 10:42 uur

ZAANDAM – Twee 14-jarige overvallers hebben zondag rond 16.30 uur een gewapende overval gepleegd op een winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam. Het tweetal bedreigde het aanwezige personeel en ging er met een buit vandoor.

De tieners gingen er vandoor op een van diefstal afkomstige scooter. Bij het station van Zaandam zien agenten het vluchtende tweetal rijden. Bij de achtervolging die volgt komen de daders ten val, laten de gestolen buit vallen en gaan er te voet vandoor.  Hierbij gaan de verdachten door een sloot om zo aan de agenten te ontkomen. Om de overvallers te laten stoppen wordt een waarschuwingsschot gelost en gaat een agent te water achter de verdachten aan. Andere agenten doorzoeken de wijk. Als agenten één van de verdachten zien gaat die er opnieuw vandoor. Opnieuw wordt er een schot gelost om de verdachten te doen stoppen. Deze gaat door een sloot om te ontkomen en opnieuw ziet een agent zich genoodzaakt om een schot te lossen. Daarna besluit deze verdachte zich over te geven en kan nadat hij uit de sloot is gehaald worden aangehouden.

In een steeg bij de Dom Helder Camarastraat zien agenten de andere verdachte lopen en die gaat er als een speer vandoor. Opnieuw worden er waarschuwingsschoten gelost. Hierop staakt ook deze jongen zijn vluchtpoging en kan worden aangehouden.

“Geen enkel besef”
Teamchef Sherwin Tjin-Asjoe: “Jongens van deze leeftijd hebben werkelijk geen enkel besef wat dit voor de slachtoffers en de politie betekent. Ze plegen een overval met een (nep) vuurwapen en brengen daarmee zich zelf ook in groot gevaar. Ze slaan op de vlucht en collega’s moeten hun vuurwapen meermaals gebruiken om ze tot stoppen te dwingen. De impact voor de betrokken agenten is groot. Ik ben blij dat de agenten doortastend hebben gehandeld en deze twee tieners hebben aangehouden”.

De aangehouden verdachten zijn twee 14-jarige jongens uit Zaandam en Assendelft. Ze zijn voor verhoor en onderzoek ingesloten.